Funksjonshemmede kommer i arbeid

Vi trenger flere trainee-stillinger for å få funksjonshemmede i arbeid, skriver generalsekretær Liv Arum i FFO i Vårt Land 9. januar. Slikt tenker også byrådet i Oslo. Derfor har vi laget en traineeordning som begynner å gi resultater. Status etter ett år er at vi fått utlyst tretten stillinger. Sju traineer er nå i arbeid, tre til er på vei inn. Andre kommuner er interessert i Oslos arbeid, og politikerne i Lørenskog har vedtatt å innføre samme ordning.

Oslo har hentet ideer fra andre traineeordninger for funksjonshemmede. Men vi har gjort noen andre grep. Vi har ikke ønsket å ha egne traineestillinger knyttet opp til egne poster i budsjettet. Slikt kan enkelt kuttes igjen i stramme tider. Byrådet i Oslo vil ha en solid og bærekraftig ordning. Derfor satser vi på å få traineene inn i ordinære stillinger, enten faste eller midlertidig som f.eks. vikariater. Det gir god arbeidserfaring. Selve traineeprogrammet og mentoroppfølgingen varer i halvannet år. Lederne i kommunen blir motivert til å ansette mennesker med funksjonsnedsettelser. De skal vurdere alle ledige ordinære stillinger om de egner seg å utlyse som en trainee-stilling. Dette mener vi gir en robust traineeordning som kan være en fast del av kommunens arbeid.

Skepsis møter man alltid når man vil ha funksjonshemmede i arbeid. Fordommer kan sitte fast om at dette er trøblete. En av mine store forbilder her er bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke. I hennes årsmelding fant jeg at det var ansatt åtte funksjonshemmede. Da jeg ringte for å høre nærmere, ble hun forbauset. -Har jeg åtte, spurte hun og måtte se i sin egen årsmelding. Årsaken til denne pussige reaksjonen var at hun hadde ansatt dem, tilpasset arbeidssituasjonen, og så glemt at de var funksjonshemmet. De gjorde nemlig jobben sin helt utmerket med den tilretteleggingen som var gjort. Slik det skal være. Tilrettelegningene var ofte ganske enkle, som tilpasset bord og stol, litt redusert arbeidstid, samt parkeringsplass. Slike tilpasninger var for flere det som skilte mellom arbeid eller trygd.

Byrådet i Oslo laget først mål om traineeordning i handlingsplanen. Deretter la vi penger i budsjettet. For å få prosjektleder på plass fra 1.1.2014, fikk jeg lederen ansatt før bystyrets budsjettmøte. Jeg var nemlig trygg på at de ikke ville kutte dette forslaget. Målet var å få utlyst ti traineestillinger det første året. Resultatet ble tretten. Flere virksomhetsledere ser nå muligheter i stedet for problemer. Den første traineen var på plass i august, en jurist hos Kemneren. De øvrige som har traineer er Renovasjonsetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester, Vann- og avløpsetaten og Omsorgsbygg. For tiden behandles stillinger hos Gravferdsetaten og Velferdsetaten. Ganske ulike virksomheter i Oslo har altså traineer.

Noen stillinger fikk vi ikke kvalifiserte søkere til. Vi legger nemlig vekt på at traineene skal være kvalifisert til jobben med relevant utdanning, akkurat som vanlig. Litt overraskende var det at vi ikke fikk søkere til stillinger som krevde lite utdannelse. Det forteller egentlig hvor godt utdannet mange funksjonshemmede er.

Vår prosjektleder Siri Johanne Koch-Larsen har fått henvendelser fra andre kommuner. På en nettverkssamling i høst for aktører som ønsker å etablere et lignende tilbud, deltok både Vestfold Fylkeskommune, Lørenskog kommune, Bergen kommune, Staten og virksomhetsledere i Oslo. Også Kristiansand og Mandal har spurt om informasjon, dessuten enkelte brukerorganisasjoner. NAV arbeidslivssenter Oslo følger prosjektets utvikling, og det er utnevnt fast kontaktperson som bistår ved behov. Det er også dialog med NAV arbeidslivssenter Akershus. I Lørenskog har politikerne nå vedtatt å innføre samme traineeordning som Oslo.

Når Vårt Land (VL) 6.januar skriver at det er null politikk for å få mennesker med funksjonsnedsettelser i arbeid, medfører dette ikke riktighet. Avisen er for dårlig orientert. Det er viktig å få på plass statlige ordninger som VL er opptatt av. Vi i kommunene vil gjerne ha slike. Men det skjer ting på grasrota, og kommunepolitikere arbeider for at det skal skje stadig mer for at våre funksjonshemmede skal få bruke sin utdanning og sine ressurser i arbeid – til glede både for seg selv og for samfunnet. Vi har bruk for dem.

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: Innlegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: